Valori | Miscare Hizmet
top of page

VALORI

Una dintre principalele țeluri ale Mișcării este să ridice o punte de legătură între lumea musulmană și cea occidentală, între cei săraci și bogați, prin adoptarea și punerea în practică a anumitor valori, spirituale și materiale, precum iubirea, toleranța, drepturile omului, democrația și a unei sinteze dintre știință și religie etc. 

Învățăturile lui Gulen, pe care Mișcarea le-a pus în practică, sunt bazate pe ideea că pe măsură ce astupăm golul dintre Orient și Occident, între cei săraci și cei bogați, între cei educați și cei cu o educație slabă etc, vom contura o lume pașnică și prosperă, unde fiecare îl respectă și acceptă pe celălalt exact așa cum este. 

Mai jos regăsim câteva dintre valorile și viziunea articulate de Fethullah Gulen, pe care le-a promovat de-a lungul vieții sale, prin intermediul tuturor platformelor. Pe măsură ce veți explora acest website, veți afla mai multe despre aceste valori și despre modul în care sunt puse în practică de către adepții Mișcării. 

Iubirea

Dacă nu plantăm semințele iubirii în inimile tinerilor pe care încercăm să îi revigorăm cu ajutorul științei, al cunoașterii și culturii moderne, aceștia nu vor putea niciodată să atingă perfecțiunea morală și să se elibereze cu totul de dorințele carnale...

Chiar dacă avem emoții și gânduri diferite, suntem cu toții parte a aceleiași societăți. Deși nu putem ajunge întotdeauna la un punct comun, cu toții trăim în această lume și suntem pasageri pe același vapor. În această privință, sunt multe puncte comune care pot fi discutate și împărtășite cu persoane care aparțin oricărui strat al societății. 

Toleranța

Fiți atât de toleranți încât inimile voastre să devină precum largul oceanului. Lăsați-vă inspirați de credință și de iubirea pentru ceilalți. Oferiți o mână de ajutor celor care au nevoie și arătați-vă îngrijorați pentru soarta tuturor. Lăudați-i pe cei buni pentru bunătatea de care dau dovadă, apreciați-i pe cei care au inimile pline de credință și fiți buni cu cei credincioși.

 

Aduceți-vă aminte că vă aflați pe cel mai bun drum și că urmați calea unui Ghid Sublim, facă-se pace în Numele Lui. Conștientizați că vă bucurați de îndrumarea Lui pe tot parcursul acestei revelații perfecte și pline de expresie. Păstrați-vă mintea deschisă și gândirea echilibrată, pentru că nu multe persoane se bucură de aceste binecuvântări. 

Întoarceți binele pentru rău și nu luați în seamă comportamentul nepoliticos. Caracterul unei persoane se reflectă în comportamentul acesteia. Alegeți să fiți toleranți și mărinimoși față de cei care sunt lipsiți de maniere. 

O trăsătură distinctivă a unui suflet care abundă în credință este iubirea față de toate celalalte forme ale iubirii, care sunt exprimate prin fapte, și antipatia față de orice faptă care dă dovadă de răutate. A urî totul este un semn al nebuniei sau al unei obsesii pentru diavol...

Luați aminte și fiți atenți la orice tip de comportament care vă face să îi iubiți pe ceilalți. Apoi amintiți-vă că adoptarea aceluiași comportament îi va face și pe aceștia să vă iubească. Dați întotdeauna dovadă de decență și fiți vigilenți...

Umanitatea

Atunci când interacționați cu ceilalți, raportați-vă întotdeauna la ceea ce vă place și vă displace ca unitate de măsură. Doriți-le celorlalți ceea ce vă doriți și vouă și nu uitați că orice tip de comportament care vă deranjează, odată preluat, îi va deranja și pe alții. Dacă faceți acest lucru vă veți feri nu numai de abateri și de un comportament neadecvat, dar și de a-i răni pe ceilalți...  

Binele făcut celorlați nu cunoaște limite. Cei care s-au dedicat binelui umanității pot să fie atât de altruiști încât să își sacrifice viețile pentru alții. Cu toate acestea, un asemenea nivel al altruismului devine o virtute cu adevărat numai atunci când izvorăște din sinceritate și din intenții pure, și atunci când nu se raportează la ceilalți în funcție de preferințele rasiale...

Cei care consideră că până și cel mai mare bine pe care l-au făcut cuiva este nesemnificativ și care apreciază până și cea mai mică favoare pe care au primit-o sunt ființe desăvârșite, care au atins standardele divine ale comportamentului și care au găsit pacea în conștiința lor. Asemenea persoane nu le amintesc niciodată celorlalți de binele pe care l-au făcut și nu se plâng atunci când ceilalți par să fie atât de indiferenți față de aceștia.

Integritatea

Cei care vor să schimbe lumea trebuie să se schimbe prima dată pe ei înșiși. Dacă își doresc să îi conducă pe ceilalți către o lume mai bună, trebuie să își purifice lumile interioare pline de ură, ranchiună și gelozie și să își împodobească lumile exterioare cu virtuți. Cuvintele celor care  nu se pot controla și disciplina, și a celor care nu și-au purificat emoțiile pot să pară seducătoare și profunde la început. Însă chiar dacă reușesc să îi inspire pe ceilalți, lucru care se întâmplă uneori, emoțiile pe care le produc sunt trecătoare. 

Dacă nu putem accepta critica venită din partea celor pe care îi iubim și care ne iubesc, riscăm să ne pierdem prietenii și să nu ne dăm seama de defectele noastre.  Nu păstrați în amintire promisiunile pe care alții nu le-au îndeplinit; în schimb, aduceți-vă aminte de promisiunile pe care voi nu le-ați îndeplinit. Nu îi învinovățiți pe alții pentru că nu vă fac bine; în schimb, luați aminte la șansele de a le face bine celorlați pe care le-ați ratat. 

Educația 

Deciziile corecte depind de o minte limpede și de capacitatea de a raționa logic. Știința și cunoașterea luminează și dezvoltă mintea. Din acest motiv, o minte lipsită de știință și de cunoaștere nu poate ajunge să ia deciziile corecte, este întotdeauna susceptibilă de a fi decepționată și poate să fie indusă în eroare. 

Suntem cu adevărat umani numai dacă învățăm, dacă îi învățăm și inspirăm pe ceilalți. Este dificil să ne raportăm la cei care sunt ignoranți și nu au nicio dorință de a învăța din postura de om. Este discutabil dacă persoanele învățate, care renasc și se schimbă pentru a da un exemplu celorlalți mai pot fi caracterizate doar ca fiind umane. Statutul și valoarea obținute prin cunoaștere și prin știință sunt mai înălțătoare și mai durabile decât cele obținute prin alte mijloace. 

Având în vedere importanța deosebită a învățării și a educației, putem să ne dăm seama ce înseamnă să fii învățat și să îi înveți pe alții și când să faci acest lucru. Deși cunoașterea este o valoare în sine, scopul învățării este să transforme cunoașterea într-un ghid în viață și să lumineze calea către desăvârșirea umană. Astfel, orice fel de cunoștință care nu este însușită de către sinele interior devine o povară pentru învățăcel, iar o știință care nu ne poartă pe calea țelurilor înalte este o deziluzie. 

Educarea tineretului

Educatorii care nu au fost formați de către un învățat și care nu au primit o educație solidă sunt precum orbii care încearcă să le lumineze calea altora cu o lanternă. 

Un copil face răutăți și devine obraznic din cauza atmosferei în care a fost crescut. O viață de familie disfuncțională se reflectă treptat în sufletul acelui copil și astfel și în societate. 

La școală, bunele maniere ar trebui să fie considerate la fel de importante precum toate celelalte materii. Dacă nu sunt, cum altfel ar putea un copil să crească și să aibă un caracter sănătos? Educarea este diferită de predat. Multe persoane pot să fie profesori, dar numărul de educatori este unul drastic limitat...

Gradul nostru de umanitate este direct proporțional cu puritatea emoțiilor noastre. Deși cei care sunt plini de emoții negative și ale căror suflete sunt influențate de egoism arată ca niște ființe umane, nu putem afirma cu certitudine că încă mai sunt cu adevărat umani. 

Aproape oricine poate să își antreneze corpul, dar sunt puțini cei care își pot educa mințile și simțămintele. Primele dau naștere unor corpuri puternice, cele din urmă dau naștere unor oameni spirituali. 

Libertatea

Adevărata libertate înseamnă o libertate civilizată. Poartă o brățară de diamante a religiei și a moralității, iar brățara sa de aur este gândirea sănătoasă.  

Adevărata libertate este libertatea minții umane față de toate încătușările care o împiedică să facă progrese materiale și spirituale; atât timp cât nu cădem în extrema indiferenței și a neglijenței.  

Libertatea le permite oamenilor să facă tot ceea ce vor, fără a le face rău altora și fără a se depărta de la devotamentul absolut față de adevăr...

Libertatea adevărată, libertatea responsabilității morale, ne arată că un om este cu adevărat om atunci când își hrănește conștiința și când îi dă viață, înlăturând barierele către suflet. 

Eforturile de a suprima ideile prin intermediul presiunii sau a forței brute nu s-au dovedit a avea succes niciodată. Istoria ne arată că nicio idee nu a fost vreodată eradicată prin suprimarea ei. Multe imperii mari și state au fost distruse, însă o anumită idee sau un gând a cărei esență este solidă continuă să supraviețuiască. 

Democrația

Democrația s-a dezvoltat în timp. La fel cum a trecut prin multe etape diferite în trecut, va continua să evolueze și să se îmbunătățească pe viitor. Pe parcurs, va fi modelată într-un sistem mai uman și mai just, unul bazat pe dreptate și pe realitate. 

Dacă ființele umane sunt considerate un întreg, fără a lăsa deoparte dimensiunea spirituală a existenței lor și nevoile lor spirituale și fără a uita că viața umană nu se limitează la viața de pe pământ și că toți oamenii au o mare sete pentru eternitate, democrația ar putea să atingă culmea perfecțiunii și să aducă și mai multă fericire umanității. Principiile islamice ale egalității, toleranței și justiției pot să contribuie la acest lucru...

Democrația este un proces continuu de dezvoltare. Este un proces de neoprit care trebuie să se dezvolte și să se maturizeze. Nu știu cât de adevărată este teoria evoluției a lui Darwin, însă în mod cert suntem martorii unei evoluții a gândirii în sufletul nostru.

Ca rezultat, într-o bună zi, democrația va ajunge la un nivel foarte înalt. Dar trebuie să așteptăm ca timpul să-și pună amprenta. 

Arta 

Arta este spiritul progresului și unul dintre cele mai importante mijloace de dezvoltare a emoțiilor. Cei care nu se pot folosi de aceste mijloace sunt cu adevărat ghinioniști și se poate spune că au trăit o viață amorțită și mărginită...

Arta este cea prin care se manifestă și prin care este definită puterea și cel mai mare potențial al psihicului și sufletului uman. Prin intermediul artei, unele dintre cele mai profunde emoții și gânduri, unele dintre cele mai uimitoare observații și descoperiri și cele mai sincere dorințe au fost păstrate de parcă ar fi fost transpuse pe o casetă și de parcă ar fi cunoscut eternitatea...

Arta face ca fierul să devină mai valoros decât aurul și cuprul mai valoros decât bronzul. Datorită artei, cele mai prețioase metale devin mai valoroase decât aurul, argintul și diamantele. 

Natura și mediul încojurător

Natura, luată separat și ca întreg, este o expoziție a miracolelor divine. Însă preferăm să o numim „carte”, în loc să o numim expoziție. Această „carte” sau expoziție a fost cândva mult mai impresionantă; precum un vapor superb care călătorea pe oceanul iubirii și al extazului sau precum un candelabru cu o mie și una de lumini, de o frumusețe care depășește puterea imaginației. 

Ce păcat că această carte minunată, această expoziție încântătoare, pe care Cel Îndelung Milostiv a creat-o și i-a oferit-o omului spre a o observa, a o studia și pentru a se lăsa impresionat de ea, nu se mai bucură nici măcar de grija pe care o oferim unei grămezi de gunoi sau de mizerii. Mai mult decât atât, devine tot mai mult, pe zi ce trece, un pământ al deșertăciunilor, asemănătoare cu o grămadă de bălegar.

La fel ca și cu orice alt lucru care ne-a fost încredințat, ne-am purtat în mod deplorabil cu această „carte”, această expoziție minunată, care este o întruchipare a grației și milei divine. 

Cât de deplorabil și de nefiresc am tratat terenurile libere și locurile numai bune de locuit, care s-au transformat în deșerturi și în mormane de ruine. Cât de deplorabil și de lipsit de grație ne-am comportat cu mările și cu râurile pe care le-am poluat. 

Dacă nu îmbunătățim această lume, a cărei ordini am distrus-o și pe care am poluat-o și dacă nu o readucem la frumusețea și grandoarea ei originară, se va prăbuși asupra noastră inevitabil, lăsând în urmă rămășițele unei epave.

bottom of page