Activități | Miscare Hizmet
top of page

ACTIVITĂȚI CE SUSȚIN DIALOGUL INTERCONFESIONAL ȘI INTERCULTURAL 

Evenimente și activități: 

Conferința de pace de la Geneva: Mobilizarea societății civile cu scopul consolidării păcii 

ela_gandhi.jpg

Fundația Jurnaliștilor și a Scriitorilor (JWF) și Institutul pentru Dialog, în parteneriat cu alte organizații ale societății civile, au organizat Conferința de pace de la Geneva: Mobilizarea societății civile cu scopul consolidării păcii la data  de 24 octombrie 2014, la Biroul Națiunilor Unite din Geneva. 

Această conferință a avut ca scop aducerea laolaltă a persoanelor aparținând unor medii diverse, care au puterea de a contribui în diferite moduri la procesul de înțelegere reciprocă dintre diverse religii și culturi. Cu alte cuvinte, scopul a fost aducerea oficialilor statului și a diplomaților laolaltă cu membrii-reprezentanți ai diverselor organizații religioase, a celor care lucrează în învățământ, a reprezentanților presei, academicienilor și oamenilor de știință, a membrilor ONG-urilor și a altor organizații ale societății civile pentru a contura o discuție în care să existe mai multe păreri și idei diferite, provenind din diverse perspective și puncte de vedere. 

Conferința de pace de la Geneva a facilitat discuția privind chestiunea unei conviețuiri pașnice, constribuind astfel în mod direct la o înțelegere universală a ceea ce înseamnă esența consolidării păcii în secolul XXI.

Cina de Iftar din 2010, Catedrala Națională din Washington 

iftar-dinner-at-washington-national-cath
  • Cel de-al optulea dialog anual și dineul prieteniei la Universitatea din Georgia: Tema evenimentului găzduit de Societatea IDEA a Universității din Georgia, membrii organizației Alianța pentru Valori comune și Centrul Istanbul a fost importanța diversității într-o comunitate. 

  • Cina de Iftar de la Catedrala Națională din Washington: Membrii organizației Alianța Pentru Valori Comune și Forumul Rumi au sărbătorit Ramadanul la o cină de Iftar interculturală. La eveniment, persoane aparținând unor diferite tradiții religioase au discutat despre însemnătatea cooperării, a dialogului și a înțelegerii interconfesionale. 

  • Discuția de grup din cadrul Mesei lui Avraam văzută ca simbol al legăturii dintre musulmani, evrei și creștini: Masa lui Avraam este un grup de discuții din care fac parte reprezentanții tututor celor trei religii avraamice, în care fiecare membru își explică și analizează religia pe înțelesul celuilalt. 

  • Călătoriile cu scopul dialogului intercultural în Turcia     
    Pe parcursul a aproape 80,000 de ani de istorie, multe civilizații mari s-au dezvoltat și și-au lăsat amprenta asupra tărâmului anatolian din Turcia modernă. Călătoriile cu scopul dialogului intercultural în acest „leagăn al civilizațiilor” explorează culturile bogate care s-au dezvoltat în timp și extinde podurile de legătură dintre popoarele din Statele Unite și Turcia. 

  • Apariția organizației Raindrop Turkish House într-un articol din The New York Times 
    Cursurile de bucătărie turcească desfășurate la Rock Raindrop Turkish House au apărut într-un articol din The New York Times, la data de 15 august 2012, realizat de Joan Nathan, o autoare americană premiată de cărți de gătit. Joan Nathan s-a întâlnit cu cei înscriși la cursul de bucătărie turcească în timpul vizitei sale în Arkansas de primăvara trecută. Joan și alte persoane din comunitate  au avut ocazia să viziteze organizația Raindrop, să discute cu grupul participanților la cursul de gătit și să guste din delicioasele chifteluțe de linte pregătite de cursanți.

Grădina păcii interconfesionale

Grădina păcii interconfesionale este deținută și administrată de către Institutul pentru Dialog, unul dintre membrii Alianței pentru Valori Comune. Grădina păcii va găzdui o varietate de programe educaționale care să faciliteze și să reprezinte un etalon pentru ceea ce trebuie să însemne un dialog intercultural productiv. Grădina păcii este mânată de dorința de a sărbători posibilitatea unei conviețuiri pașnice a creștinilor, evreilor și musulmanilor.

Grădina păcii, alcătuită dintr-o sinagogă, o biserică și o moschee, va funcționa precum un centru educațional și un spațiu de contemplare. Cu ajutorul programelor unice, a expozițiilor, atelierelor și serviciilor, vizitatorii vor putea să trăiască experiența religioasă și să aprecieze religia vecină într-un mod inedit. 

Grădina păcii este un proiect unic, menit să celebreze frumusețea conviețuirii pașnice a creștinilor, evreilor și musulmanilor.

Semnificația istorică interconfesională a edificiilor:

Moscheea:

Moscheea din cadrul Grădinii păcii va fi ridicată după modelul Moscheii Habib-i Neccar din Antiohia (Antakya). Moscheea a fost numită după un martir creștin, a cărui poveste este menționată în Coran. Atunci când Iisus a trimis doi dintre mesagerii săi în orașul Antiohia, Habib-i Neccar (Preaiubitul Tâmplarului) a fost prima persoană care i-a crezut. A fost ulterior martirizat de către comunitatea sa pentru acest lucru. Atunci când musulmanii au venit în această regiune în secolul al șaselea, au ridicat o moschee la mormântul lui Habib-i Necccar, în cinstea lui. Moscheea a fost astfel închinată primului creștin din Asia Mică. 

Biserica:

Biserica din cadrul Gădinii Păcii va avea ca inspirație Biserica Sfântul Spiridon din Cappadocia. Biserica Sfântul Spiridon a fost construită în secolul al șaselea, structura sa incorporând elemente tradiționale de zidărie și fiind un exemplu al desăvârșirii meșterilor din acea perioadă. Se crede că Sfântul Grigore de Nazianz a vizitat această biserică și că învățăturile de bază ale creștinismului ortodox au luat ființă în această regiune. Bolta în plan octogonal este elementul arhitectural care iese cel mai mult în evidență. Intrarea în biserică este asemănătoare cu cea de la Catedrala Sfântului Anton de Padova, cea mai mare catedrală romano-catolică din Istanbul.

Sinagoga:

Sinagoga din cadrul Grădinii Păcii va fi realizată după modelul Marii Sinagoge din Edirne. După ce un incendiu masiv a distrus treisprezece sinagogi din Edirne, comunitatea evreilor din acel loc a decis să înlocuiască aceste edificii separate cu un singur lăcaș de rugăciune. Marea Sinagogă a fost construită în anul 1907 cu acest scop, fiind a treia cea mai mare sinagogă din Europa la momentul construcției. Putea să adăpostească 1,200 de credincioși, iar aspectul său se dorea a fi o reprezentare a realizărilor moderne ale comunității.

Unul dintre obiectivele noastre este să creăm un mediu constructiv pentru persoanele care aparțin unor religii, culturi și etnii diferite, și care au viziuni diferite asupra lumii, să se implice într-un schimb de idei și să găsească soluții pentru problemele comune. Prin intermediul grupurilor și seminarelor noastre, creștem gradul de conștientizare al anumitor probleme și cauze, prin încurajarea dialogului și îndepărtarea barierelor care hrănesc lipsa toleranței și ura. 

Alianța Pentru Valori Comune și organizațiile membre organizează recepții interculturaleacordă premii pentru pace și dialogorganizează dineuri ale prieteniei și prânzuri festive, încurajând oamenii care aparțin unor religii și medii diferite să vorbească unul cu celălalt și să învețe unul de la altul. Prin intermediul cooperării, al serviciului și dialogului, putem să ne îmbunătățim relațiile și comunitățile din care facem parte.

bottom of page