Hizmet | Miscare Hizmet
top of page

Ce este Mișcarea Gülen?

_90473928_mediaitem90473927.jpg

Mișcarea Gülen (Hizmet, în turcă) este o inițiativă civică la  nivel mondial, care își are rădăcinile în tradiția spirituală și umanistă a islamului și care este inspirată din ideile și activismul lui Fethullah Gülen. 

Mișcarea Gülen este o mișcare culturală și educațională apolitică, bazată pe credință, ale cărei principii fundamentale se clădesc pe valorile universale ale islamului, precum iubirea față de creație, toleranța față de ceilalți, compasiunea și altruismul. Nu este o organizație guvernamentală sau sponsorizată de stat. Mișcarea se dedică îmbunătățirii vieții individuale cu scopul de a produce o schimbare pozitivă în societate. Se remarcă prin susținerea democrației, deschiderea față de globalizare, ideile progresiste de îmbinare a tradiției și a modernității și prin perspectiva umanistă. Gülen descrie Hizmet ca pe „o mișcare a oamenilor coalizați în jurul înaltelor valori umane” și nu este de acord cu faptul că mișcarea îi poartă numele. 

La baza mișcării stau diverse proiecte de ajutorare care sunt inițiate, sponsorizate și conduse de către persoane motivate, în diferite feluri, de discursul umanitar al lui Gülen. Începând cu școlile private până la proiectele împotriva sărăciei, aceste inițiative se desfășoară independent atunci când vine vorba de structura de funcționare, astfel că mișcarea nu este construită ierarhic. Mișcarea Gülen a demonstrat în mod exemplar că munca în echipă ajută la depășirea problemelor umanității, dincolo de diferențele religioase, etnice sau culturale. Mișcarea reprezintă un precedent, nu numai prin activitățile sale, ci și prin felul său de a oferi sprijin financiar, datorită revigorării valorilor islamice, precum spiritul caritabil și ospitalitatea. Studiile arată că, în medie, contribuțiile adepților mișcării pentru proiectele de ajutorare reprezintă de la 5 până la 10% din venitul lor anual. 

Deși originea mișcării este strâns legată de identitatea musulmano-turcă, aceasta este astăzi activă, în egală măsură, atât în state musulmane, cât și în state non-musulmane și atrage adepți aparținând unor culturi și confesiuni diverse. Explicația pentru acest fenomen, după cum rezultă din scrierile sociologului Helen Rose Ebaugh, este că infrastructura mișcării, din punctul de vedere al conducerii la nivel organizațional, al voluntarilor, donatorilor financiari și a inspirației din spatele mișcării este dusă mai departe de către diaspora turcă, adică de către imigranții turci care s-au stabilit peste tot în lume ca studenți, specialiști și oameni de afaceri. Ca rezultat, mișcarea dovedește în prezent un caracter transnațional, în ceea ce privește mobilizarea și impactul pe care îl are.

Pentru mai multe informații consultați: Helen Rose Ebaugh, ”The Gülen Movement: A Sociological Analysis of a Civic Movement Rooted in Moderate Islam”(„Mișcarea Gülen: O analiză sociologică a mișcării civice ancorată în islamul moderat”), New York and Heildelberg: Springer, 2010. 

bottom of page