Papaya este un fruct consumat la scară largă, mai ales de către populațiile din zonele în care crește, dar în ultima perioadă este un fruct recomandat pentru consum de către medici. Dumnezeu creează fructe și legume speciale, specifice fiecărei clime și destinate popoarelor care trăiesc în regiunile respective.
Genomii persoanelor care trăiesc mii de ani într-o anumită regiune sunt într-o anumită armonie cu factorii epigenetici (condițiile care afectează genetica, în special alimentele care influențează genele) specifici acelei regiuni. Prin urmare, persoanele care nu au de unde procura și nu pot mânca papaya să nu se întristeze. Oamenii nu au fost privați de astfel de binefaceri și Dumnezeu a creat fructe și legume specifice fiecărui climat.
În medicina tradițională, papaya a fost folosită în tratarea astmul, ulcerului de piele și stomac, paraziților intestinali, eczemelor, diabetului și diferitelor situații de febră [1]. Pe lângă acestea, studiile științifice recente au demonstrat că acest fruct este benefic în tratarea și vindecarea rănilor, în tratamentul bolilor cardiovasculare, a cancerului, malariei, infecțiilor fungice, a febrei denga, care este o infecție cauzată de un virus care este transmis de țânțari, caracterizată de dureri osoase și musculare și care se întâlnește în țările cu o climă foarte caldă. De asemenea, s-a dovedit că previne creșterea nivelului colesterolului și scăderea bruscă a glicemiei [2].
În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere mare a numărului de studii științifice asupra fructelor și legumelor tropicale. Motivul pentru care cercetătorii acordă un interes sporit asupra acestora este că, fructele tropicale conțin substanțe foarte speciale care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Întrucât climatul cald și ploios din regiunile tropicale duce la înmulțirea microbilor și determină apariția bolilor infecțioase, acest fruct întărește sistemul imunitar al oamenilor care trăiesc în acese regiuni, devenind astfel o sursă importantă de sănătate pentru cei care o consumă.
În producția totală de fructe tropicale din lume, pe primul loc se află mango cu 52,9%, urmat de ananas- 26,6% și papaya - 15,4% [3]. Cristofor Columb a numit papaya „fructul îngerilor”. Planta de papaya începe să dea roade după trei ani de la plantare. Ea produce fructe pe tot parcursul anului, dar se recomandă consumul fructului în special primăvara și toamna. Papaya crește decât în zone tropicale, pentru că este o plantă sensibilă, iubitoare de căldură. Se poate cultiva și în alte țări, în sere, dacă se asigură condițiile necesare.
Papaya poate avea forma unei pere de dimensiuni mai mari sau a unui pepene galben oval. Este un fruct dulce, cu textura asemănătoare cu cea a pepenelui galben și are o aromă de mosc.
O papaya coaptă este moale și are o culoare gălbui-portocalie. Fructul, care este foarte important pentru funcționarea normală a organismului, are efectul unui medicament benefic și conține vitamine, minerale și substanțe chimice foarte importante precum antioxidanți, beta-caroten, vitamine A, B și C, potasiu, magneziu, acid pantotenic, acid folic și fibre. Toate aceste vitamine și minerale sunt eficiente în întărirea metabolismului. Datorită conținutului de acid folic, vitamina C, beta-caroten și vitamina E, papaya poate ajuta la reducerea riscului de cancer de colon.
Dacă este consumat în mod regulat, ajută la arderea grăsimilor, accelerează metabolismul și este o sursă de energie. Arderea grăsimilor aduce multe beneficii, în special sănătății cardiovasculare. Conținutul ridicat de vitamina A ajută la prevenirea problemelor pulmonare. Poate fi benefic ca persoanele cu predispoziție la cancerul pulmonar să adauge acest fruct la dieta lor zilnică.
Datorită conținutului ridicat de fibre, persoanele care consumă papaya au senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. De aceea este un fruct excelent pentru cei care doresc să slăbească.
Conținutul de vitamine este foarte important pentru protejarea sănătății pielii și întărirea sistemului imunitar, astfel că organismul luptă mai ușor sau este mai rezistent în fața bolilor.
Papaya conține o enzime numită “papaină”. S-a dovedit că această enzimă ajută, în special, la procesul de digestie, dar este benefică și în tratarea rănilor și alergiilor[4].
Un alt studiu despre papaya subliniază că acest fruct are proprietăți antiinflamatorii și imunomodulatoare și poate fi util în tratamentul sau prevenirea multor boli cronice precum osteoartrita și artrita reumatoidă [5].
S-a dovedit că enzimele din papaya sunt benefice în tratamentul corneei deformate și a înțepăturilor de insecte. Studiile arată, de asemenea, că introducerea fructului de papaya în dieta zilnică reduce riscul de degenerescență maculară (pata galbenă) care apare odată cu înaintarea în vârstă și care poate duce până la pierderea vederii.
Papaya se taie precum pepenele galben, se decojește și se consumă partea cărnoasă și suculentă. Este mai bun dacă se răcește puțin înainte de a fi consumat. Gustul nu este atât de dulce precum al pepenelui galben, așa că la prima încercare va avea gustul diferit, dar pe măsură ce îl consumați vă veți obișnui cu el.
Semințele de papaya, asemănătoare cu semințele de piper negru, tratează viermii intestinali și paraziții (detoxifiază). Chiar și consumul de cantitati mici de seminte de papaya s-au dovedit eficiente în lupta impotriva bacteriilor periculoase, cum ar fi E. coli, stafilococii și salmonella, iar sucul cu semințe este eficient în curățarea ficatului și în eliminarea paraziților intestinalii. Semințele se pot păstra prin uscare și consumate fie măcinate, fie ca atare. Pot fi adăugate și în salate.
Bogată în antioxidanți împiedică oxidarea colesterolului și scade nivelul acestuia din sânge, ajutând la prevenirea aterosclerozei și a bolilor cardio-vasculare.
Este vital să consumăm toate alimentele cu măsură. Există unele studii care susțin că consumul în exces a fructului de papaya, în timpul sarcinii, duce la contracții uterine și poate crește riscul de pierdere a sarcinii. Încă nu se știu care sunt cauzele acestor efecte. În ciuda acestor riscuri, având în vedere beneficiile consumului acestui fruct prețios, observăm mai bine că Dumnezeu a creat pământul ca fiind o farmacie, un depozit de alimente infinite.
Opinia generală a nutriționiștilor și a geneticienilor este că în loc să cauți vindecarea într-o singură sursă este mai eficient să beneficiezi de surse diferite. Poate, în viitor, cercetări amânunțite vor demonstra că rasele de oameni care trăiesc în climate diferite și care în decursul a miilor de ani s-au adaptat acestor condiții climatice și sunt predispuși la anumite boli au primit, ca o recompensă divină, hrana potrivită pentru a preveni aceste boli.
—
beta-caroten: precursorul vitaminei A;
acid folic: vitamina B 9;
oxidare: combinația oxigenului cu un element sau creșterea cantității de oxigen.
osteoartrită: boală a încheieturilor;
acid pantotenic: Vitamină hidrosolubilă (vitamina B5) care joacă un rol important în metabolismul energetic al celulelor
artrită reumatoidă: o tulburare inflamatorie cronica care poate nu doar articulațiile.
Note de subsol:
[1] Nguyen T.T. ve ark. 2013. Anti-cancer activity of Carica papaya: A review. Mol Nutr Food Res. 57:153–164.
[2] Nunes N.N. ve ark. 2013. The component of Carica papaya seed toxic to A. aegypti and the identification of tegupain, the enzyme that generates it. Chemosphere. 92:413–420.
[3] Edward A.E., H.B. Fredy 2012. An overview of global papaya production, trade, and consumption. Gainesville, FL: Food and Resource Economics Department, Florida Cooperative Extension Service, Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida.
[4] Ezekiel A, M. Florence 2012. Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. Am J Biochem Biotechnol. 8:99–104.
[5] Pandey S. ve ark. 2016. Anti-inflammatory and immunomodulatory properties of Caricapapaya, Journal of Immunotoxicology. 13:4, 590-602.
Comentarios