de Stephanie Saul New York Times
Saylorsburg, Pennsylvania – Fethullah Gulen, clericul turc pe care Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat că ar fi instigat tentativa de lovitură de stat împotriva guvernului, a acordat un interviu inedit sâmbătă, în cadrul centrului său din Saylorsburg, în care a negat că ar fi fost implicat în lovitura de stat și a comparat administrația Erdogan cu trupele naziste SS.
„Mesajul meu pentru turci este să nu privească niciodată o intervenție militară ca pe ceva pozitiv”, a fost răspunsul dlui Gulen în cadrul discuției sale cu reporterii, redat de un interpret, „pentru că nu se poate ajunge la democrație prin intervenții militare”.
Gulen a deplâns tentativa de lovitură de stat și a recunoscut că nu poate să excludă implicarea susținătorilor săi, spunând că nu poate ști cu siguranță cine sunt aceștia în Turcia.
În cadrul unui discurs susținut la un miting în Istanbul care a avut loc sâmbătă, Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a solicitat Statelor Unite să îl aresteze sau să îl extrădeze pe Fethullah Gulen.
Dl Gulen, liderul unei grupări turco-musulmane, și susținătorii săi au construit o mișcare religioasă globală, socială și naționalistă, fiind considerați catalizatorul a mai bine de 100 de școli charter în Statele Unite.
La baza acestei mișcări, promovată ca o formă pașnică islamului, se află conceptul de Hizmet, pe care susținătorii săi îl descriu ca fiind un fel de serviciu public.
După ce s-a întors înapoi în Turcia pentru o scurtă perioadă de timp, în urma unei vizite la Clinica Mayo, dl Gulen a trăit într-un exil auto-impus în Statele Unite încă de la sfârșitul anilor 1990. La acea vreme a fost acuzat că a încercat să promoveze ideea unui stat islamic în Turcia, dar a fost exonerat de acele acuzații. La un moment dat, însă, guvernul Statelor Unite a încercat fără succes să îl deporteze pe dl Gulen, afirmând că viza sa ar fi fost acordată în mod impropriu. Un judecător federal din Pennsylvania a oprit acest demers.
Într-un discurs televizat de sâmbătă, Președintele Erdogan a declarat că Statele Unite ar trebui să îl extrădeze pe Gulen în Turcia; Secretarul de Stat, John Kerry, a afirmat ceva mai devreme în aceeași zi că va analiza solicitările privind extrădarea dlui Gulen.
„Rugăm, desigur, guvernul Turciei, ca de fiecare dată, să ne ofere dovezi legitime care să suporte o analiză amănunțită”, a spus dl Kerry, în timpul unei vizite la Luxemburg. „Vom accepta acele dovezi, le vom examina și vom emite judecăți despre acestea într-un mod corespunzător”.
La întâlnirea sa cu reporterii, dl Gulen a spus că nici el, și nici cei din echipa sa, nu au fost contactați de către autoritățile federale.
O lovitură eșuată de stat care a avut loc vineri noapte a zdruncinat întreaga Turcie. Până în dimineața zilei de duminică, mii de soldați au fost arestați, acuzați că au încercat să înlăture guvernul, iar civilii se află într-o stare de neliniște.
Rețeaua dlui Gulen administrează afaceri în valoare de miliarde de dolari, precum instituții media, bănci și firme de construcție. Operațiunile acestora sunt ținta unei monitorizări atente din partea guvernului Statelor Unite, mai cu seamă în ceea ce privește școlile charter ale mișcării, care au adus sute de profesori turci, dintre care mulți sunt specialiști cu studii superioare avansate. Nu de mult, guvernul Erdogan a depus o plângere împotriva rețelei de peste 30 de școli din Texas a dlui Gulen.
Deși dl Gulen a negat că ar fi fost implicat în tentativa de lovitură de stat, a fost totuși foarte critic la adresa administrației Erdogan.
„Au confiscat proprietăți; au preluat controlul asupra instituțiilor media; au dărâmat uși și au abuzat oamenii într-o manieră asemănătoare cu cea a trupelor SS a lui Hitler”, a spus dl Gulen.
„Nu au nici un pic de toleranță pentru niciun grup care nu se află cu totul sub controlul lor”, a adăugat acesta.
I-a lăudat pe cei care fac parte din „Hizmet” – care sunt considerați susținătorii săi – și care au fost arestați. „În ciuda tuturor lucrurilor pe care le-au avut de îndurat, nu au apelat la violență”, a spus dl Gulen. „Asta arată că sunt pe calea cea bună”.
Sâmbătă, reporterii s-au adunat în afara centrului dlui Gulen din Saylorsburg, alături de câțiva protestatari pro-Erdogan, care fluturau steagul Turciei. Pe lângă turul proprietății, folosită și ca centru de retragere pentru studiu de către susținătorii mișcării, reporterilor li s-a oferit accesul în camera personală a dlui Gulen, mobilată cu o saltea pe podea și cu un radiator, precum și cu zeci de cărți.
Comentários