LEADERSHIP ÎN SLUJBA CELORLALȚI
Recenzie de carte – Exemplul desăvârșit al Profeților
Liderii care nu oferă un model de sacrificiu de sine și de slujire vor avea în jurul lor persoane, adepți sau angajați care nu vor fi dispuși să facă sacrificii și cărora le vor lipsi loialitatea, încrederea sau fidelitatea.
Adevărata misiune a unui lider devotat este să îi învețe pe oameni puterea iubirii și nu iubirea de putere.
Cei mai mari lideri aleg să slujească celorlalți, nu să fie slujiți.
Idei principale
Liderii care nu oferă un model de sacrificiu de sine și de slujire vor avea în jurul lor persoane, adepți sau angajați care nu vor fi dispuși să facă sacrificii și cărora le vor lipsi loialitatea, încrederea sau fidelitatea.
Adevărata misiune a unui lider devotat este să îi învețe pe oameni puterea iubirii și nu iubirea de putere.
Cei mai mari lideri aleg să slujească celorlalți, nu să fie slujiți.
Un adevărat lider este cel care se află în slujba oamenilor. Aceasta este esența leadershipului, a te afla în slujba unui grup sau a unei comunități, înainte de toate, și nu a te concentra pe conducerea acestora. Înțelegerea noțiunii de leadership este esențială în managementul social, fiind adoptată de către administrațiile publice la nivel global.
O nouă carte intitulată “Global Servant-Leadership: Wisdom, Love, and Legitimate Power in the Age of Chaos” („O perspectivă globală asupra leadershipului în slujba celorlalți: înțelepciune, iubire și putere legitimă în era haosului”), discută despre toate aceste lucruri în detaliu. Îi are ca editori pe Philip Mathew, Jiying Song, Shann Ray Ferch, and Larry C. Spears (Editura Lexington Books, S.U.A. și Marea Britanie, 2021) și este o antologie de studii pline de inspirație pe tema leadershipului în slujba celorlalți, la nivel global și local. Această antologie oferă o prezentare amplă a componentelor și virtuților leadershipului, precum smerenia, puterea de a iubi, de a sluji și a sursei puterii de convingere și măreției unui lider, într-o manieră elegantă. Cei patru editori au pus laolaltă părerile a 21 de experți din întreaga lume pe tema leadershipului în slujba celorlalți. Este o antologie extraordinară, care facilitează înțelegerea portretului unui astfel de lider, precum capacitatea de a fi un bun ascultător, empatia, vindecarea, conștientizarea, persuasiunea, previziunea, capacitatea de gestionare și angajamentul față de dezvoltarea celorlalți.
Acest concept de leadership în slujba celorlalți oglindește, de asemenea, exemplul desăvârșit al altor lideri influenți de-a lungul secolelor. Din această categorie fac parte și profeții. Liderii se află în slujba comunităților pe care le reprezintă; dacă un lider vrea să fie la cârma unei națiuni, instituții, companii, societăți sau grup, ar trebui să se pună în slujba acestora. Liderii care nu oferă un model de sacrificiu de sine și nu se pun în slujba celorlalți vor avea în jurul lor persoane, adepți sau angajați care nu vor fi dispuși să facă sacrificii, deoarece le vor lipsi loialitatea, încrederea sau fidelitatea. Conceptul de leadership în slujba celorlalți exclude dorința de a conduce, incluzând-o doar pe cea de a sluji. Pe această dinamică se clădește o relație de încredere între lideri și adepții lor, pe fundamentul respectului reciproc, muncii asidue și credinței. Acest concept se bazează pe conștientizarea faptului că pentru a îi putea conduce pe ceilalți, trebuie mai întâi să te afli în slujba lor.
Sufletele credincioase au potențialul de a deveni lideri care slujesc celorlalți, prin urmare, un lider care slujește altora este, implicit, un om credincios. Aceștia insuflă valori universale și culturale organizațiilor, societăților din care fac parte și relaționează cu diferitele dimensiuni ale lumii prin cunoaștere, înțelepciune, dragoste, toleranță și bunătate, nu folosindu-se de arme, forță brută sau regimuri autoritare. Căile păcii și iubirii deschid poarta către inimile și mințile oamenilor, în timp ce brutalitatea și sălbăticia provoacă ranchiună și ură. Dragostea este nucleul și esența ființei. Sarcina liderilor pe deplin devotați misiunii lor este, așadar, să-i învețe pe oameni puterea iubirii, și nu iubirea de putere. Acesta este cel mai eficient mod de a obține relații frumoase și durabile și rezultate extraordinare. Cei mai mari lideri aleg să slujească celorlalți, nu să fie slujiți.
Mulți specialiști consideră că modelul leadershipului în slujba celorlalți este modelul folosit de profeți în trecut. Exemplul lor desăvârșit s-a dovedit a fi un model adecvat de viață, care a inspirat manageri și lideri timp de secole.
Conform principiilor contemporane de management și leadership, „dacă administratorii sau managerii participă la un proiect sau fac parte dintr-o echipă, sistemul va funcționa mai bine, iar performanța, prezența și implicarea angajaților vor crește”. Deși formularea pare nouă, acest principiu de bază al leadershipului este echivalentul celui religios: „Stăpânul unei comunități este cel care se află în slujba acesteia”. În consecință, liderii sau managerii care doresc să obțină ceva de la oameni ar trebui să depună efort, să se pună în slujba acestora, să-și suflece mânecile și să înceapă să își pună în ordine propriul birou. Firește că atunci ar putea să apară următoarea întrebare: mai sunt, în acest context, utile ierarhiile, dacă liderii sunt încurajați să facă atât de multe lucruri pe cont propriu? Într-adevăr, poate că dacă privim astfel situația, ierarhiile nu își mai au locul în societate. Respectul nu este ceva ce aștepți să primești, este ceva ce câștigi. Liderii și managerii nu pot rezolva nimic printr-o atitudine de dominare; modestia și implicarea în activități ajută la finalizarea proiectelor. Această idee este descrisă pe scurt în capitolul 13: „Dacă celălalt gătește și are nevoie să îi întețești focul, ar trebui să o faci, iar dacă trebuie să aduci lemne, ar trebui să o faci. În mediul de acasă, atunci când e nevoie, a spăla vasele, a face de mâncare, a face curățenie, a ajuta în mod constant este a pune în practică conceptul de leadership în slujba celuilalt”.
Cel care slujește celuilalt – și care devine astfel lider – este cel care încearcă să fie de folos oamenilor și omenirii. Slujirea se naște dintr-un instinct natural de a-i ajuta pe ceilalți. Această alegere conștientă îi aduce pe oameni într-o poziție de conducere, transformându-i în lideri chiar și pe cei care nici măcar nu și-au dorit și nu s-au așteptat să obțină acest titlu. Este esențial a sluji celorlalți, nu a-i conduce; conducerea nu este altceva decât o componentă a slujirii. Liderii care se află în slujba celorlalți preferă mai întâi să slujească, iar abia apoi să conducă. Cei mai de succes lideri sunt personalități talentate, hotărâte, prudente, excepționale, care se dăruiesc pentru a aduce bucurie omenirii prin slujire. Esența credinței este a renunța la a trăi pentru plăcerea proprie și a începe să trăiești pentru ceilalți.
Această carte este impresionantă, pe de o parte datorită tematicii sale speciale, care are potențialul de a deschide mințile oamenilor cu privire la conceptul leadershipului în slujba celorlalți dintr-o perspectivă globală, în cadrul diverselor culturi, comunități, contexte, continente și credințe. Dacă aruncăm o privire asupra epocii moderne, vedem că există exemple de lideri precum Mahatma Gandhi, Robert Greenleaf și Fethullah Gülen, care au îmbrățișat conceptul de lider care slujește și l-au practicat ca pe un mod de viață, în diferite părți ale lumii, prin iertare, înțelepciune, dragoste și putere legitimă într-o epocă a haosului. Tiparul unor astfel de lideri puternici, globali și care slujesc celorlalți, este discutat cu atenție în această carte. Putem adăuga mai multe personalități remarcabile din categoria liderilor care slujesc, precum rabinul Nahman din Brațlav, Sfântul Francisc de Assisi, Mevlana Jalal ad-Din Rumi, Said Nursî și mulți alții. Toți s-au aflat în slujba comunităților din care făceau parte și a întregii omeniri, în fiecare dintre epocile în care au trăit. Toți sunt lideri influenți care au slujit celorlalți și au făcut multe sacrificii, iar prezența acestora a fost o binecuvântare deosebită pentru omenire. Liderii care slujesc sunt cei care cultivă viitorii astfel de lideri, prin semințele pe care le plantează și necazurile pe care le suferă. Pentru a identifica un lider care slujește aproapelui, cel mai bun test este să îi privim pe cei din jurul său și să ne punem următoarele întrebări: „Se dezvoltă cei slujiți la nivel personal? Oare, prin serviciul său, devin mai sănătoși, mai înțelepți, mai liberi, mai autonomi (și mai cinstiți)? Sunt mai predispuși să se pună ei înșiși în slujba celorlalți?". Acesta este miezul problemei.
În speranța că într-o zi, peste tot pe glob, întreaga omenire va fi influențată de un lider care slujește, e recomandat să citim și să dăm mai departe această carte.
Comments