top of page

Gulen spune că nu ar fugi din S.U.A. în cazul în care ar fi extrădat în Turcia


12 iulie 2017

de Matt Spetalnick și Julia Harte


Saylorsburg, Pennsylvania (Reuters) – Fethullah Gulen, clericul musulman care locuiește în S.U.A și care a fost acuzat de către Turcia ca fiind responsabil pentru instigarea loviturii de stat eșuate de anul trecut, spune că nu are de gând să fugă din Statele Unite și că va accepta extrădarea dacă guvernul de la Washington va răspunde afirmativ cererii de la Ankara de a îl preda.

Gulen, în vârstă de 79 de ani, a oferit un interviu în cadrul centrului său păzit din Munții Pocono, Pennsylvania și a negat acuzația făcută de guvernul Turc în februarie, conform căreia s-ar pregăti să plece în Canada pentru a scăpa de extrădare.

„Zvonurile nu sunt deloc adevărate”, a declarat acesta într-un interviu pentru Reuters.


„Dacă Statele Unite vor decide ca eu să fiu extrădat, voi pleca în Turcia”, a spus Gulen, în timp ce se afla așezat într-o sală de ședințe bogat ornamentată, cu pereții îmbrăcați în versete din Coran.

Președintele Tayyip Erdogan și guvernul turc îl acuză pe Gulen de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din luna iulie a anului trecut, în cadrul căreia niște soldați rebeli au comandat tancuri și avioane de luptă, au bombardat Parlamentul și au încercat să îl răpească sau să îl ucidă pe Erdogan. Mai bine de 240 de oameni au fost uciși în urma actelor de violență.


Ambasada Turciei de la Washington a refuzat să ofere un răspuns cu privire la ultimele afirmații făcute de Gulen. Casa Albă nu a răspuns imediat după ce i s-a solicitat acest lucru. Nici oficialii de la Ankara nu au putut fi contactați pentru a comenta situația.

Erdogan a declarat în luma mai că va face tot ce îi stă în putință pentru a obține extrădarea lui Gulen în Turcia. Gulen neagă că ar fi avut vreo implicare în tentativa de lovitură de stat. Cererea venită din partea Turciei nu a înregistrat niciun progres.


În privat, oficialii S.U.A. au spus că deși Erdogan a apelat direct la Președintele S.U.A., Donald Trump, în această privință, Turcia încă mai are de oferit suficiente dovezi Departamentului de Justiție pentru a se putea lua măsuri.


Această chestiune a reprezentat un subiect sensibil în relația dintre cei doi aliați NATO.

Gulen a afirmat că speră ca administrația lui Trump să nu permită ca cererea de extrădare a sa să fie dusă la capăt, mai ales după demisia fostului consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, unul dintre consilierii Casei Albe care a demisionat la scurt timp după ce a avut loc inaugurarea lui Trump.

Flynn, care a demisionat din cauza că nu a dezvăluit amploarea legăturilor sale cu Rusia, era responsabil cu activitatea de lobby „care poate fi interpretată ca un beneficiu major” în favoarea guvernului turc, potrivit formularelor de înregistrare de care s-a ocupat, și a susținerii în mod deschis a cererii de extrădare a lui Gulen.

Gulen a spus că simte „compasiune” pentru Flynn, dar a recunoscut că plecarea fostului consilier a lui Trump se poate să fi fost de ajutor în situația sa.

Departamentul de Justiție a refuzat să ofere o declarație privind statusul cererii de extrădare venită din partea Turciei. Nu a existat un răspuns nici din partea avocatului lui Flynn.

CONDIȚIA FRAGILĂ A EXILATULUI 


Gulen, care a fost un susținător al lui Erdogan, a trăit într-un exil auto-impus încă din 1999, aflându-se la conducerea a ceea ce el numește o mișcare religioasă. Adepții săi administrează o rețea globală de școli și afaceri care au legături cu mișcarea gulenistă.


Rețeaua sa a fost declarată ca fiind o grupare teroristă de către Consiliul de Securitate Națională a Turciei la două luni după tentativa eșuată de lovitură de stat. De atunci, Gulen a devenit o figură tot mai marginalizată în sfera politică.

În urma loviturii de stat, o represiune amplă, despre care guvernul spune că i-a avut în vizor în principal pe susținătorii lui Gulen, s-a materializat în arestarea a 50,000 de oameni și a 150,000 de funcționari ai statului, printre care profesori, judecători și soldați care au fost eliberați din serviciu în urma unei stări de urgență.

Gulen a semnalat modul în care Erdogan și-a consolidat puterea și controlul impus asupra canalelor media, comparându-l cu un „dictator”. I-a solicitat administrației Trump și guvernelor europene să depună mai mult efort pentru a reconsolida libertatea politică în Turcia.

„Dacă Erdogan aude o voce puternică venind din partea Statelor Unite sau a Uniunii Europene, a Parlamentului European de la Bruxelles, care să spună: «Ceea ce faci este greșit... sistemul tău juridic este blocat», atunci poate că se va răzgândi, a spus clericul.

Liderii europeni au criticat represiunea desfășurată de Erdogan, iar guvernul de la Washington a oferit un răspuns discret. Într-o întâlnire de la Washington din luna mai, Trump nu a adus vorba despre disidența de care a dat dovadă Erdogan și despre libertatea de exprimare.

Guvernul turc a afirmat în repetate rânduri că acțiunile sale sunt justificate de gravitatea amenințării pe care lovitura de stat de anul trecut o reprezintă la adresa statului și a respins părerile conform cărora acestea se transformă într-o manifestare disidentă.

„În Turcia se menține statul de drept și nu tot ceea ce se întâmplă are legătură cu acumularea de mai multă putere sau pedepsirea opoziției”, a decarat Revza Kavakci Kan, vicepreședinte al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) a lui Erdogan, în cadrul unei conferințe de la Washington, care a avut loc luni.


Gulen a avut cuvinte de laudă la adresa opoziției din Turcia și a subliniat că orice nou efort de a îl înlătura pe Erdogan de la putere ar trebui să fie făcut prin proteste și alegeri pașnice, nu prin mijloace nedemocratice.


Susținătorii spun că mișcarea sa globală – cunoscută sub denumirea de „Hizmet”, care înseamnă „serviciu” în turcă – își dorește să promoveze un islam moderat, care sprijină sistemul educațional occidental, piețele libere și dialogul interconfesional.


„Nu am susținut niciodată o lovitură de stat sau o înlăturare”, a spus acesta.

În prezent, Gulen este o figură izolată în Turcia, transformată în țapul ispășitor de către susținătorii lui Erdogan și evitată de mulți dintre cei care fac parte din opoziție și care sunt de părere că mișcarea sa a complotat timp de decenii întregi cu scopul de a submina autoritatea republicii moderne, întărită de originile ei seculare.

Sute de mii de susținători ai opoziției au ieșit pe străzile din Istanbul duminică pentru a protesta împotriva represiunii lui Erdogan, însă nu s-a văzut vreo urmă de simpatie față de Gulen.

Gulen părea să se afle într-o stare fragilă, pășind greoi și avându-l aproape pe doctorul său, care îl îngrijește de foarte multă vreme.

Detaliile suplimentare au fost oferite de reporterii Nick Tattersall din Londra și Alastair Macdonald din Bruxelles; textul a fost editat de Alistair Bell și Peter Cooney.

Sursa: Reuters


https://www.reuters.com/article/us-turkey-security-gulen-usa-idUSKBN19W2VQ

11 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


Cumpărați Cărțile lui Fethullah Gulen

bottom of page