top of page

CELULELE STEM EMBRIONARE

ar trebui sau nu să fie folosite în cercetare?


În 1981, cercetătorii au descoperit o modalitate de a deriva celule stem embrionare din embrionii proaspăt fertilizați ai șoarecilor. De atunci, acestea au fost subiectul unor cercetări amănunțite, controverse și opinii pro sau contra. Celulele stem embrionare sunt celule unice, care pot să fie extrase din embrionii umani și diferențiate în aproape orice tip de celulă.


Conținutul articolului:

· Deși celulele stem par foarte promițătoare din punct de vedere științific și pot deschide noi uși pentru multe noi tratamente din domeniul medical, se pare că încă mai există diferențe de opinie privind folosirea lor din perspectivă etică.

· Celulele stem pot să fie derivate din embrioni umani și stimulate cu ajutorul enzimelor potrivite.


În 1981, cercetătorii au descoperit modalități de a deriva celule stem embrionare din embrionii proaspăt fertilizați ai șoarecilor. De atunci, aceștia au fost subiectul unor cercetări amănunțite, controverse și opinii pro sau contra.


Celulele stem embrionare sunt celule unice, care pot să fie extrase din embrionii umani și pot să fie diferențiate în aproape orice tip de celulă. Oamenii au aproximativ 200 feluri diferite de celule, printre care celule osoase, musculare și nervoase și în interiorul acestor celule există în jur de 20 de feluri diferite de structuri sau organite celulare. În principiu, celulele stem sunt derivate din embrioni umani și pot să fie stimulate cu ajutorul enzimelor potrivite. De exemplu, celulele osoase pot proveni din celulele osteocite sau țesuturile hepatice pot proveni din hepatocite.


TIPURI DE CELULE STEM. CERCETARE


Există trei tipuri de celule stem:

· Celule stem embrionare

· Celule stem adulte

· Celule stem pluripotente induse (celule SPI)

Celulele stem embrionare sunt derivate din embrioni umani. Celulele stem adulte sunt celule nediferențiate (adică „tabula rasa”, cu potențialul de a se transforma în celule specializate) care se găsesc peste tot în corp după perioada de dezvoltare; se multiplică prin intermediul diviziunii celulare cu scopul de a înlocui celulele moarte și de a regenera țesuturile degradate. Celulele stem pluripotente induse (celulele SPI), descoperite în 2006, sunt derivate din celulele din piele sau sânge care au fost reprogramate la etapa embrionară pluripotentă care permite dezvoltarea unei surse nelimitate de orice tip de celulă umană necesară în scopuri terapeutice. În timp ce aceste tipuri de celule sunt interesante și cu siguranță demne de a sta la baza unor cercetări, acest articol se concentrează mai mult pe celulele stem embrionare, deoarece sunt în mod constant cele mai cunoscute și disputate de către publicul larg.


Celulele stem embrionare sunt puternice și sunt alese adesea datorită abilităților lor de a se prolifera fără limită și de a susține orice tip de celulă. Însă o putere mare atrage după sine o mare responsabilitate și celulele stem nu fac excepție. S-a observat că celulele prelucrate neadecvat suferă mutații, transformându-se în tumori canceroase, care pot face ravagii în corpul uman. Ținând cont de acest lucru, oamenii de știință sunt de părere că terapiile cu celule stem nu ar trebui să fie date la o parte, ci să se folosească teste ADN pentru a se verifica dacă celulele stem vor deveni sau nu problematice.


Proiectul ce are la bază celulele stem este un subiect frecvent de dezbatere din punct de vedere etic, atât în sectorul academic, cât și în cel public. Majoritatea celulelor stem embrionare sunt derivate din embrionii care devin ovulele fertilizate in vitro – într-o clinică de fertilizare in vitro – iar mai apoi donate pentru cercetare, cu consimțământul informat al donatorilor. Oamenii donează de bunăvoie propriile ovule în scopul aceastei cercetări, iar procesul nu presupune uciderea fătului, deoarece ovulele sunt în perioada de zigot, nefiind încă embrioni maturizați complet. Oamenii de știință obțin acele tipuri de celule dintr-un embrion care nu și-a completat procesul de formare într-o ființă umană. Cercetătorii folosesc apoi aceste celule pentru diferite tratamente și în diverse scopuri de cercetare. Este important să subliniem că acestea nu sunt obținute din ovulele fertilizate în corpul unei femei și că sunt produse în culturi de laborator artificiale din cadrul clinicilor de fertilizare in vitro.


Câteva exemple de celule stem embrionare folosite în cercetare sunt:


1. Terapia genică cu celule stem de la UCLA vindecă imunodeficența severă combinată

Cercetătorii de la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles) au dezvoltat un tratament pentru bebelușii care se nasc cu imunodeficiență severă combinată, o boală rară și care pune în pericol viața, putând fi fatală în primii ani, cu ajutorul celulelor stem obținute de la diverși pacienți și a terapiei genice, care corectează mutația genetică întâlnită la acești pacienți.


2. Asterias Biotherapeutics le redă independența celor care suferă de paralizia cauzată de leziuni ale coloanei vertebrale

Asterias Biotherapeutics a petrecut majoritatea intervalului 2016-2017 dezvoltând o terapie pe bază de celule stem care să redea funcția motorie a părții superioare a corpului pacienților tetraplegici, care au suferit leziuni ale coloanei vertebrale. În cadrul testărilor clinice îndelungate și riguroase pe oameni, terapia s-a dovedit a fi sigură în cazul tuturor, toți pacienții tratați raportând cel puțin anumite îmbunătățiri. Asterias își extinde acum testările clinice, pentru a-i include și pe pacienții cu leziuni subacute.


3. Cercetătorii de la UC Irvine „fabrică” celule stem care să distrugă cancerul

Într-un studiu condus de Universitatea din California-Irvine, cercetătorii de la Irvine au conceput o tehnică bazată pe celule stem pentru a identifica și distruge celulele care provoacă cancerul de sân și care se află deja în metastază. Celulele „simt” rigiditatea țesuturilor înconjurătoare și distrug celulele canceroase.


Celulele stem embrionare pot rămâne nediferențiate atunci când sunt dezvoltate într-o cultură bine îngrijită, care se află în condiții stabile. Problemele încep în principiu să apară dacă celulelor le este permis să se grupeze și să formeze corpuri embrionare, în care încep să se diferențieze sau să se specializeze, în mod spontan. Deși diferențierea spontană este un bun indicator care arată ce fel de culturi de celule stem embrionare sunt sănătoase, procesul este necontrolat și de aceea reprezintă o strategie ineficientă de a produce culturi de celule specializate.


Abilitatea celulelor stem de a se diferenția în sute de alte tipuri de celule continuă să îi uimească pe oamenii de știință, deoarece este o descoperire destul de însemnată. Cercetătorii cred că atunci când vine vorba de celulele stem, posibilitățile sunt aproape nelimitate, mai ales în ce privește „medicina regenerativă”, procesul «refacerii, „fabricării” sau regenerării celulelor umane, țesuturilor sau organelor pentru a reface sau stabili o nouă funcție». Se crede că până și organele pot fi create de la zero, în mod sintetic, cu ajutorul acestora”. În plus, celulele stem au potențialul de a reface țesuturile sănătoase, de a ajuta oamenii care suferă de boli de inimă, diabet, scleroză laterală amiotrofică, cancer și multe alte boli.


În cazul unul transplant de celule stem, celulele stem embrionare sunt primele care se specializează în celulele adulte necesare. Apoi, acele celule mature înlocuiesc țesutul afectat de o anumită boală sau leziune. Acest tip de tratament poate fi folosit pentru:

· Înlocuirea neuronilor afectați de leziuni ale coloanei vertebrale, atac cerebral, Alzheimer, Parkinson sau alte probleme neurologice.

· Produc insulină, care ar putea să vindece oamenii cu diabet și celulele care alcătuiesc mușchiul cardiac, care pot să repare leziunile produse de un infarct.

· Pot să înlocuiască aproape orice țesut sau organ care a suferit un traumatism sau care este bolnav.


Uneori, cercetătorii folosesc celulele stem pe post de medicament. De exemplu, o celulă stem poate fi injectată în articulații pentru a reduce inflamația și durerea sau pentru a susține procesele de vindecare ale țesuturilor moi. Terapia cu celule stem are loc prin injectarea pacientului cu propriile celule stem pentru a stimula abilitatea corpului de a se reface și de a înlocui țesutul afectat din interiorul oricărei articulații sau a țesuturilor moi- este folosită în cazul genunchilor, umerilor, șoldurilor, a încheieturilor de la mână, coatelor, tendoanelor, ligamentelor și fracturilor osoase nevindecabile. Cellular Dynamics, o companie biotehnologică mare, vinde celule cardiace umane, numite cardiomiocite, care sunt derivate din celulele stem pluripotente induse (iPS). Companiile farmaceutice se adaptează la acest trend nou și inovator în fiecare zi. Celulele stem pot de asemenea să fie folosite pentru a testa calitatea și siguranța medicamentelor experimentale, prin testarea acestora pe celulele stem transformate în celule specializate care alcătuiesc anumite țesuturi.


Cercetătorii au posibilitatea de a monitoriza efectele secundare înainte de a prezenta medicamentul unui pacient și astfel, pot avea o mai bună cunoaștere a felului în care corpul va reacționa la medicament. Acest lucru permite testarea tratamentelor pentru boli mortale în moduri care altfel ar putea fi riscante sau lipsite de etică.


Însumând toate avantajele menționate mai sus, celulele stem reprezintă o zonă de cercetare relativ nouă, dar extraordinar de promițătoare. Pentru anumite persoane, poate părea lipsit de etică ca celulele stem să fie folosite, pornind de la ideea că celulele stem afectează negativ blastocistul, un embrion în stadiul incipient de dezvoltare la mamifere, aflat mai exact în a șasea sau a opta zi de dezvoltare. În 2006, Președintele Bush s-a opus Proiectului de lege pentru consolidarea cercetării pe celule stem, afirmând că guvernul federal nu ar trebui să sprijine „răpirea unor vieți umane nevinovate”. Deși celulele stem sunt foarte promițătoare pentru știință și pot deschide noi uși pentru multe tratamente noi din domeniul medical, se pare că încă există diferențe de opinie cu privire la eticitatea folosirii lor. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că e nevoie de dovezi mult mai convingătoare și că oamenii nu cunosc prea bine detaliile din acest domeniu de cercetare.


Surse:

• https://stemcells.nih.gov/info/Regenerative_Medicine/2006Chapter1.htm

• https://www.healthline.com/health/stem-cell-research

• https://www.statnews.com/2017/04/26/stem-cells-cancer-mutations/

• https://plato.stanford.edu/entries/stem-cells/

• https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5398703/

• https://www.mayoclinic.org/documents/the-amazing-stem-cell/doc-20249792

• https://www.unmc.edu/stemcells/educational-resources/history.html

• https://www.cirm.ca.gov/patients/power-stem-cells

• https://www.nature.com/news/stem-cells-take-root-in-drug-development-1.10713

• https://hsci.harvard.edu/examining-ethics-embryonic-stem-cell-research#:~:text=Opponents%20argue%20that%20the%20research,taking%20of%20innocent%20human%20life.%E2%80%9D

1.239 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


Cumpărați Cărțile lui Fethullah Gulen

bottom of page