top of page

AVOCADO

Un fruct vindecător, bogat în nutrienți


Avocado este un fruct care crește în zonele tropicale, cu climă caldă și are un gust atât dulceag, cât și acrișor. Fructele de avocado sunt o sursă binecunoscută de carotenoide și conțin o multitudine de vitamine, inclusiv vitamina A, minerale, fenoli și acizi grazi.


de Omer Yildiz

Cuprinsul articolului:


  • Consumul de avocado ajută la scăderea lipidelor și colesterolului din sânge, a tensiunii arteriale, protejează împotriva diabetului și ajută la videcarea sa, contribuie la prevenirea obezității, inhibă formarea cheagurilor în interiorul venelor, combate și vindecă ateroscleroza și vindecă și protejează inima.

  • Sâmburele de avocado, coaja și frunzele sunt benefice împotriva anomaliilor care constituie sindromul metabolic (atunci când sunt consumate după anumite procese).

  • Datorită grăsimilor pline de nutrienți, a antioxidanților și fibrelor solubile pe care le conține, avocado contribuie la scăderea nivelului de colesterol.


Avocado este un fruct care crește în zonele tropicale, cu climă caldă și are un gust atât dulceag, cât și acrișor. Fructele de avocado sunt o sursă binecunoscută de carotenoide și conțin o multitudine de vitamine, inclusiv vitamina A, minerale, fenoli și acizi grazi. Numeroase studii au arătat că consumul de avocado ajută la scăderea lipidelor și colesterolului din sânge, a tensiunii arteriale, protejează împotriva diabetului și ajută la videcarea sa, contribuie la prevenirea obezității, inhibă formarea cheagurilor în interiorul venelor, combate și vindecă ateroscleroza și vindecă și protejează inima.


De asemenea, s-a dovedit că sâmburii, coaja și frunzele sale sunt benefice împotriva anomaliilor care constituie sindromul metabolic (atunci când sunt consumate după anumite procese).


Frunzele de avocado uscate pot fi infuzate în apă fierbinte pentru consum sau pot fi măcinate pentru a fi adăugate în supe sau salate. Există multe studii științifice care sugerează că frunzele de avocado pot preveni diabetul și scădea tensiunea arterială. S-a dovedit, de asemenea, că frunzele de avocado sunt eficiente în protejarea inimii și scăderea colesterolului.


Sâmburii de avocado pot fi consumați după ce sunt copți și dați pe răzătoare sau măcinați. Pot fi preparați în același mod în care preparăm ceaiul sau pot fi adăugați în salate, supe sau paste. Nutrienții fructului de avocado care ard grăsimile se găsesc nu numai în pulpă, ci și în sâmbure. Continutul ridicat de fibre al sâmburelui oferă o senzație de sațietate. Datorită valorii nutritive a grăsimilor, antioxidanților și fibrelor solubile din conținutul său, avocado ne ajută să reducem nivelul de colesterol. Este extrem de eficient în prevenirea colesterolului ridicat și a bolilor coronariene. Pacienții cu hipertensiune arterială nu ar trebui să arunce sâmburele de avocado. Conținutul de potasiu din sâmburele de avocado ajută la dilatarea venelor și arterelor, scăzând tensiunea arterială și reducând riscul de atac de cord.


Uleiul de avocado cunoaște aceeași popularitate, datorită asemănării sale cu uleiul de măsline. Este produs la calitate înaltă, prin metoda de presare la rece, care este folosită și în cazul măslinelor. Deoarece este foarte benefic pentru sănătatea corpului, datorită mineralelor și vitaminelor pe care le conține, proprietățile uleiului de avocado sunt studiate pe tot globul. Datorită conținutului său ridicat de vitamina E, uleiul de avocado este deosebit de eficient pentru sănătatea pielii și a părului. Ca ulei comestibil, are un nivel scăzut de acizi grași saturați și de oxidare și, de asemenea, nu conține carbohidrați.

Din punctul de vedere al conținutului, avocado diferă considerabil de alte fructe. În timp ce alte fructe au un conținut mai mare de zahăr, avocado este bogat în ulei. Uleiul de avocado are un conținut bogat de vitamine și minerale și conține vitaminele A, B1, B2, B5, D și E. Este foarte benefic pentru sănătatea inimii și a pielii, fiind o sursă de potasiu, proteine ​​și anumite minerale.


Un avocado de dimensiuni medii conține aproximativ 25 de grame de acizi grași mononesaturați, despre care se știe că sunt benefici pentru inimă. Un alt beneficiu al uleiului de avocado este impactul acestuia asupra colesterolului. Uleiul de avocado este foarte bogat în alfa-caroten și beta-caroten, de aceea se crede că protejează împotriva cancerului. Este eficient îndeosebi împotriva cancerului de prostată.


Numeroase studii clinice au fost efectuate recent cu privire la efectele fructului de avocado. Produsele pe bază de avocado s-au dovedit a fi eficiente împotriva sindromului metabolic. Efectul său cel mai important este influența pozitivă asupra lipidelor din sânge. Consumul de avocado reface sau echilibrează următoarele lipide din sânge: lipoproteinele ​​de joasă densitate (LDL-C), lipoproteinele ​​de înaltă densitate (HDL-C), trigliceridele și fosfolipidele. Acest efect pozitiv asupra lipidelor din sânge se explică prin capacitatea sa de a dizolva anumite lipoproteine, astfel încât acestea să poată fi absorbite și stocate de țesuturile adipoase, sau dizolvate în mai multe țesuturi precum ficatul și pancreasul. Consumarea produselor pe bază de avocado are ca rezultat o creștere a cantității de reticul endoplasmatic neted, care are un rol special în sinteza lipidelor la nivelul ficatului.


Avocado este gustos și sănătos, însă orice fruct trebuie consumat într-o cantitate sănătoasă și nu în exces!


Surse:

Jamshid Tabeshpour, Bibi Marjan Razavi and Hossein Hosseinzadeh. Effects of Avocado (Persea americana) on Metabolic Syndrome: A Comprehensive Systematic Review. Phytotherapy Research (2017). DOI: 10.1002/ptr.5805

61 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Cumpărați Cărțile lui Fethullah Gulen

bottom of page