top of page

„Am fost împotriva tuturor loviturilor de stat”


Clericul acuzat de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din Turcia răspunde: „Am fost împotriva tuturor loviturilor de stat”


11 iulie 2017

material difuzat în cadrul emisiunii radio All Things Considered

realizator Robert Siegel


Fethullah Gulen stă așezat în una dintre încăperile din centrul său aflat în Saylorsburg, Pennsylvania. Trăiește în exil în Statele Unite încă de la sfârșitul anilor 1990. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan îl consideră vinovat pe Gulen pentru tentativa eșuată de lovitură de stat de anul trecut și cere ca acesta să fie extrădat.

Bryan Thomas, NPR


Anul trecut, pe data de 15 iulie, în cadrul unei tentative de lovitură de stat, o facțiune a armatei turce a bombardat clădirile guvernului, a blocat drumurile și podurile și a încercat să îl înlăture de la putere pe Președintele Recep Tayyip Erdogan. Până a doua zi, tentativa de lovitură de stat fusese deja înăbușită, însă în Turcia se simt și acum repercusiunile.

Guvernul a desfășurat epurări masive, arestând sute de mii de oameni și concediind alți peste 100,000, printre care funcționari publici, profesori universitari și soldați.

Însă ținta principală a mâniei lui Erdogan o reprezintă Fethullah Gulen, un învățat islamic, în vârstă de peste 70 de ani, care trăiește în exil în Statele Unite. Erdogan îl consideră responsabil pe Gulen pentru orchestrarea tentativei de lovitură de stat eșuate. Guvernul a declarat Mișcarea Gulen ca fiind o organizație teroristă.

Gulen, despre care se spune că ar avea milioane de susținători în Turcia, a negat în mod ferm responsabilitatea pentru lovitura de stat, însă Turcia solicită extrădarea sa din S.U.A., unde trăiește încă de la sfârșitul anilor 1990.

„M-am împotrivit tuturor loviturilor de stat, de când mă știu”, i-a spus Gulen reporterului NPR, Robert Siegel, care i-a făcut luni o vizită clericului, în centrul său din Saylorsburg, Pennsylvania, aflat în Munții Pocono. „Lăsând la o parte respectul meu pentru armată, dintotdeauna m-am opus intervențiilor... dacă vreunul dintre acei soldați m-ar fi sunat și mi-ar fi spus care este planul lor, le-aș fi răspuns: «Săvârșiți o crimă»”.

Gulen, care discută rareori cu presa, și-a exprimat îngrijorarea pentru viitorul Turciei, dar a spus și că mai are „o speranță”.

„Dacă cineva m-ar întreba care este ultima mea dorință”, a adăugat el, „i-aș spune că l-aș scuipa în obraz pe acela care a produs toată această suferință și care a asuprit sute de oameni nevinovați”.

Atunci când a fost întrebat dacă face cumva referire la Erdogan, a răspuns că: „Nu poate fi vorba de altcineva. El este asupritorul.”


NPR a solicitat un răspuns din partea Ambasadei Turciei cu privire la afirmațiile făcute de Gulen, însă s-a primit un refuz.


-Punctele de interes ale interviului-


Despre afirmația lui Erdogan privind orchestrarea loviturii de stat eșuate de anul trecut


„De când mă știu, am fost împotriva tuturor loviturilor de stat. Am avut de suferit în timpul intervenției militare din 27 mai 1960, apoi din nou la 12 martie 1971 și din nou la 12 septembrie 1980 și am fost o țintă în cadrul celei din 28 februarie 1997. Lăsând la o parte respectul meu pentru armată, m-am opus dintotdeauna acestui tip de intervenții. Nu știu cine sunt persoanele care au pus la cale tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie. Este posibil ca acestea să mă cunoască, se poate să fi participat la prelegerile mele – chiar nu știu. Mii de oameni au venit în vizită la centru, printre care 50 dintre membrii Parlamentului, fostul președinte Abdullah Gul, fostul Ministru de Externe Ahmet Davutoglu... În acest context, multe persoane știu cine sunt, dar eu nu pot spune același lucru despre acestea...


Un alt aspect este că locuiesc aici, la mii de kilometri distanță de Turcia. Lovitura de stat a fost pusă în aplicare de către câțiva soldați și în ciuda multelor semne de întrebare și suspiciuni generate de explicația oferită de guvern, referitoare la evenimentele din acea noapte, dacă asemenea afirmații pot fi considerate credibile, eu mă cutremur de uimire. Dar dacă să spunem că aș lua în calcul acest scenariu și dacă vreunul dintre acei soldați m-ar fi sunat și mi-ar fi spus care este planul lor, le-aș fi răspuns: «Săvârșiți o crimă»”.

Despre cererea de extrădare din partea Turciei


„Cred că Statele Unite sunt conștiente de reputația pe care o au datorită democrației și statului de drept și dacă sunt dispuse să își riște acea reputație prin extrădarea mea, bazându-se pe cererea și acuzațiile făcute de către Turcia, nu aș spune niciodată nu. M-aș duce de bunăvoie.

Eu îmi voi trăi ultimii ani din viață, chiar dacă ar decide să fiu asasinat sau otrăvit sau dacă ar reinstaura pedeapsa cu moarta și m-ar spânzura. Mai demult, pe vremea când eram un tânăr imam, am luat parte la execuția a doi bărbați și i-am întrebat care este ultima lor dorință. Dacă aș fi întrebat care este ultima mea dorință, aș răspunde că aș vrea să îl scuip în obraz pe acela care a produs toată această suferință și care a asuprit sute de oameni nevinovați”.


Despre acuzațiile privind activitățile secrete ale organizației sale

„Impresia că eu controlez absolut tot ceea ce se întâmplă... că eu le spun oamenilor să facă anumite lucruri și că aceștia fac exact ceea ce le spun eu... așa ceva nu există. După cum i-am spus unui parlamentar, dacă există vreo suspiciune privind anumite activități secrete, ar trebui să aibă loc anchete complexe și să se dezvăluie adevărul. Nu pot să îmi dau seama ce anume ar putea să reprezinte un secret atât de mare, dar ar trebui să fie mobilizate forțele de ordine și serviciile de inteligență pentru a scoate la iveală adevărul. Sprijin această inițiativă cu toată convingerea”.


Despre motivul pentru care organizația sa își are sediul în Munții Pocono din regiunea rurală a Pennsylvaniei


„Înainte să mă mut aici, am trăit doar în Turcia, m-am aflat în mijlocul multor situații dificile și am fost ținta multor lovituri de stat militare care au avut loc de-a lungul anilor... Nu am vrut niciodată să părăsesc Turcia, însă din cauza unor probleme cu inima, un medic cardiolog de la Clinica Mayo a insistat să vin aici pentru tratament. Așa că am venit aici și în timp ce eram în spital, un procuror din Turcia a deschis o anchetă împotriva mea, de aceea am fost sfătuit să rămân aici până ce lucrurile s-ar fi liniștit, ceea ce nu prea s-a mai întâmplat.

Nu vreau să fiu perceput de publicul american ca fiind arogant, în contextul unei discuții cu o organizație media americană și având în vedere ce urmează să spun, dar am avut dintotdeauna o admirație pentru Statele Unite, pentru statutul lor de lider mondial și pentru democrația de aici. Aici m-am bucurat de libertate și din acest motiv am decis să rămân. Câțiva ani mai târziu, am primit obținut reședința permanentă, de aceea încă mă aflu aici și cred că am luat o decizie bună.

Nu m-am deplasat prea mult în afara centrului, numai atunci când a fost nevoie să merg și să vin de la spital, deoarece prefer liniștea”.


Despre cum crede că va arăta viitorul mișcării


„Erdogan crede că dacă mă va anihila pe mine, se va destrăma întreaga mișcare...

Erdogan crede că dacă va scăpa de mine, că dacă mă va anihila pe mine, va pune capăt mișcării. Se înșală amarnic. Suntem muritori, cu toții vom muri într-o bună zi. Însă aceasta este o mișcare a iubirii și a devotamentului față de omenire și cu voia lui Dumnezeu, oamenii care se folosesc de rațiunea lor și de libertatea de alegere vor face și pe mai departe o treabă minunată.”

Despre speranțele sale privind viitorul Turciei

„Nu sunt nici sociolog și nici psiholog, dar nu trebuie să fii nici una, nici alta, ca să îți dai seama că Turcia se află în mijlocul unui vârtej de probleme, izolată de lume. Diplomația a fost înlocuită de profituri și beneficii...


Întreaga lume a fost martoră la acest proces. Din această perspectivă, nu prevăd un viitor luminos pentru Turcia. Mă doare, dar mai am o speranță, mă rog să fie mai bine. Este o țară binecuvântată, membră NATO și a fost candidată la aderarea în U.E. Acestea erau lucrurile pe care ni le doream, să vedem un progres al democrației, să vedem că există respect pentru diversitatea în gândire...


Turcia este o țară a diversității... Cred că democrația este sistemul ideal pentru o țară cu o fundație socială precum cea a Turciei. Acest punct de vedere vine din convingerea mea că orice om trebuie să poată să se simtă confortabil să trăiască în acord cu propriile valori, iar acest lucru este posibil numai într-un mediu cu adevărat democratic. Îmi susțin cu stăruință părerile și cred cu tărie în ceea ce spun.

În plus, în cadrul altor discuții, mi-am mai exprimat convingerea că ar trebui să se încerce adaptarea Constituției Turciei după modelul Constituției Statelor Unite. America are o societate neomogenă din care fac parte 300 de milioane de oameni și este guvernată conform unui asemenea model de constituție. Ar fi foarte eficient în cazul Turciei.”

Notă

12 iulie 2017

Fostul Președinte Abdullah Gul l-a vizitat pe Fethullah Gulen la centrul său din Pennsylvania înainte să fie numit președinte în 2007.


https://www.npr.org/sections/parallels/2017/07/11/536011222/cleric-accused-of-plotting-turkish-coup-attempt-i-have-stood-against-all-coups?t=1569582845013&t=1579958888867

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commenti


Cumpărați Cărțile lui Fethullah Gulen

bottom of page